Maki sushi

Sushi, oblíbené a velmi známé jídlo z japonské kuchyně, si našlo mnoho příznivců i u nás. V Japonsku se začalo konzumovat přibližně v 8. století.

Mezi nejoblíbenější patří právě maki sushi. Slovo „maki“ znamená v překladu rolku (něco srolovaného). Maki je zároveň odvozením slova „Makisu“, které značí bambusovou podložku, jež se při výrobě sushi používá. Nejčastěji se do sushi dává rýže (není to úplně klasická rýže, ale je v ní přidaná speciální octová omáčka) a syrová ryba. Kdo má rád, může si přidat i zeleninu. Celá tato směs se zabalí do mořské řasy, která se nazývá „nori“.

Většinou se maki sushi servíruje po 6 kusech. Rolky by měly být asi 2,5 cm vysoké. A proč právě 6 kusů? Právě tolik se jich dá udělat na jedné bambusové podložce najednou, samozřejmě nepočítáme nevzhledné okraje. Mistr sushi dokáže udělat všechny rolky stejné. Pokud tedy dostanete na talíř každou rolku jinak vysokou, víte, že toto sushi určitě odborník nepřipravoval.

Na trhu je k dispozici ohromné množství variací maki sushi. Díky tomu si můžete vybrat dle libosti, co chcete ve své rolce mít. Mohou to být krevety, sladkovodní ryby, ryby ze slaných vod, chobotnice či tofu. Variant je tolik, kolik je různých ingrediencí. Výběr záleží jen na vás, a také na vaší odvaze zkoušet a ochutnávat nové věci.

Několik základních druhů maki sushi:

Hotate – Tobiko - mušle sv. Jakuba, kaviár z létajících ryb

Ebi extra - kreveta, sýr Philadelphia

Ebi extra - kreveta, sýr Philadelphia

Unagi - sladkovodní úhoř

Unagi - sladkovodní úhoř

Tekka - tuňák

Tekka - tuňák

Takotobiko - chobotnice, kaviár z létajících ryb

Tako – tobiko - chobotnice, kaviár z létajících ryb

Sake extra - losos, sýr Philadelphia

Sake extra - losos, sýr Philadelphia

Ebi - kreveta

Ebi - kreveta

Butterfish - máslová ryba

Butterfish - máslová ryba

Tai - tilapie

Tai - tilapie

Saba - makrela

Saba - makrela

Sake - losos

Sake - losos

Avocado extra - avokádo, sýr Philadelphia

Avocado extra - avokádo, sýr Philadelphia

Iwashi - sardinka, jarní cibulka

Iwashi - sardinka, jarní cibulka

Shitake - vařená shitake houba

Shitake - vařená shitake houba

Avocado - avokádo

Avocado - avokádo

Tofu - uzené tofu

Tofu - uzené tofu

Surimi - surimi tyčinka

Surimi - surimi tyčinka

Kappa - okurka

Kappa - okurka

Tamago - vaječná omeleta

Tamago - vaječná omeleta

Oshinko - nakládaná ředkev

Oshinko - nakládaná ředkev

Asupara - chřest

Asupara - chřest