Japonské sushi je oblíbené po celém světě

Sushi se stává čím dál oblíbenějším pokrmem i u nás. Na své cestě z Japonska se nejdřív zabydlelo ve Spojených státem. Tam se se sushi zbavilo „tradičních dogmat“ a nabralo více chutí. Do Evropy se vrátilo jako jemný pokrm mnoha chutí – lehký, chutný, velmi dobře stravitelný a naprosto zdravý. Sushi se vyrábí ze samých lidskému tělu prospěšných surovin: rýže, která tvoří jeho základ zajišťuje přísun sacharidů. Rybí maso dodává proteiny a minerály. Zelenina vlákninu, a je-li čerstvá, také vitamíny. I kořenící přísady jsou jen přírodního původu: japonská sójová omáčka je bez chemikálií, navíc obohacena rybím extraktem, křen wasabi obsahuje vitamín C a B6 a dále hořčík a vápník. Vláknina a minerály z mořské řasy, do které se sushi velmi často balí, také tělu jen prospívá.

Náš tip: Ochutnejte výborné sushi v Praze

Dáte si sushi v restauraci nebo doma?

Sushi se nejčastěji podává v japonských restaracíc a v sushi-barech, odváží gastronomičtí experimentátoři nebo zkušení kuchaři jej však připravují i doma. Je ovšem třeba použít jen čerstvých surovin. A rovněž je třeba držet se zpátky co se týká zvyku nahrazovat originální suroviny levnějšími českými náhražkami. Používá se kulatozrnná sushi rýže, jemné druhy rybího masa (samozřejmě bez kostí), mořská řasa nori a koření „made in Japan“. Jedině tak má výrobek správnou chuť. Suroviny, ale třeba i podložka na vytváření závitků sushi, se dají koupit ve speciálních prodejnách.

Sushi se jí i očima srdcem

Před servírováním je třeba sushi úhledně narovnat na talíř nebo plató, Japonci si velmi potrpí na estetiku při jídle, a tak je dobré napodobit je i v tomto ohledu. Sushi se pojídá rukama, studené a velmi čerstvé. Podávané kousky jsou jen ve velikosti jednoho sousta. Je to jídlo, k němuž vyloženě patří poklidná atmosféra, tak by se mělo pojídat vždy jen v příjemné společnosti.