Sushi: Dopřejme si občas trochu zdravé exotiky

Sushi a konvička zeleného japonského čaje. To je lehké a zdravé jídlo moderní doby. Zdravý japonský způsob stravování se naštěstí už zabydluje i na našich stolech. Sushi sice asi nevytlačí smažený sýr a pečený bůček z našeho jídelníčku, ale každopádně jej obohatí o chutnou a zdravou variantu. Sushi, nejčastěji v podobě závitků rýže, rybího masa a zeleniny v mořské řase, se nejčastěji pojídá ve speciálních sushi-barech. 

Připravíme si sushi doma?

Máme-li odvahu, můžeme si sushi připravit i doma. Nejlepší je nejprve je ochutnat v některé restauraci, pak je doma vyrobit v menším množství, a teprve bude-li domácí produkt odpovídat japonské předloze, připravíme je pro přátele. Není na škodu prohledat internet, určitě se dají nalézt předpisy pro přípravu sushi a rovněž zkušenosti jiných amatérských výrobců. Suroviny a náčinky k výrobě sushi koupíme ve speciálních prodejnách. Náhražky nepřicházejí v úvahu. Rýže by měla být jen kulatá, typ sushi. Rybí maso jen na přípravu sushi určené: kromě speciální ryby, jež se do sushi přidává syrová, to může být například uzený losos nebo surimi tyčinky. Jako zeleninová náplň se používají nakládané houby, tykev, okurka, ředkev...

Pokud nemáte čas, trpělivost, náladu nebo chuť připravovat si sushi doma, zajděte si na sushi do pražské restaurace Sushi Uprade.

Překvapte přátele, pozvěte je na sushi

Sushi se nejčastěji koření pastou z velmi zdravého křene wasabi, nakládaným zázvorem a pravou japonskou sójovou omáčkou. Suroviny se rolují do plátků mořské řasy nori, která se prodává již zformována do úhledných plátů. Hotové roličky se musejí nejdřív vychladit, aby zatuhly. A pak ostrým nožem namáčeným do vody je krájíme na stejně velké špalíčky. I když si někteří lidé čas od času zajdou do restaurace na sushi k obědu, je to spíše výjimka. Sushi se spíše pojídá jako studená chuťovka. A po japonském zvyku se k němu popíjí zelený čaj. Dobrou chuť.