Sushi nejlépe chutná s přáteli

Sushi, tradiční japonské jídlo, dorazilo na své vítězné pouti světem i k nám. Nezvykle vyhlížející válečky z rýže, většinou zabalené do plátku speciální mořské řasy nori, se podávají v sushi restauracích nebo ve speciálních sushi-barech. Pojídají se studené a spíše jen jako chuťovka, ačkoliv již není výjimkou zajít si do sushi restaurace na lehký oběd. Lehký a zároveň velmi zdravý. Sushi se konzumuje velmi čerstvé, někdy obsahuje syrové rybí maso, a to by se mohlo rychle zkazit.I když je mnoho způsobů, jak sushi připravit, základ je vždy stejný – kvalitní (nejlépe speciální sushi) rýže, dobré rybí maso a zelenina. Sushi má pikantní lehce nakyslou chuť – uvařená rýže se totiž ještě za tepla ochutí nálevem, jehož základem je rýžový ocet. K rýži je přidáváno rybí maso.

Jen kvalitní suroviny

Pravé japonské suši obsahuje syrové maso z vybraných speciálních druhů ryb, ale sushi se již přizpůsobilo západním zvyklostem, a tak se používá i maso předem kuchyňsky upravené – uzené, marinované... K rybě patří ještě zelenina, buď nakládaná nebo syrová. Další příchuti tvoří kvalitní japonská sójová omáčka (zcela nepodobna té, kterou můžeme běžně koupit), někdy zelený křen wasabi, nakládaný zázvor či jiné pochutiny. Suroviny se ve vrstvách nanášejí na plátek řasy nori. Ta se pevně stočí do roličky a po vychlazení se ostrým nožem nakrájí na úhledné kousky – tak akorát do pusy.

K sushi patří čaj a přátelé

K sushi je zvykem popíjet čaj, samozřejmě japonský a zelený. Japonci věří na jeho antibakteriální účinky. Sushi se připravuje v mnoha variantách, výsledný efekt je dán použitými surovinami a kořením. Velký vliv na chuťový zážitek z pojídání sushi má i společnost, v níž si člověk tuto pochoutku dopřává. Sushi by se mělo jíst pomalu a nejlépe při přátelském hovoru.

Pertnerské weby

Podlahy

Navštivte web chcipodlahy .cz, který vám poskytne užitečné informace o nejrozšířenějších typech podlahy.